2025 Maryland Highway Safety Summit

8:30 – 9:00 a.m. 30 minutes	Welcome Address Speakers: MDOT Secretary Paul Wiedefeld, MVA Administrator Chrissy Nizer		
9:00 – 10:00 a.m. 60 minutes	Keynote Address The Cure for Stupidity Part 2: Understanding Why They Don't Understand You Speaker: Eric Bailey (Bailey Strategies)		
10:00 – 10:20 a.m. 20 minutes	Coffee Break and Exhibitor Exploration		
10:20 – 11:00 a.m. 40 minutes	Maryland Highway Safety Legislative Overview: Policy Updates & Impacts Moderator: Dr. Tim Kerns Panelists: Lisa Nissley (Maryland Motor Vehicle Administration), Nigel Samaroo (Bike Maryland), Matthew Swinburne (University of Maryland School of Law), Kurt Erickson (Washington Regional Alcohol Program), Cedric Ward (Maryland State Highway Administration)		
11:00 – 12:00 p.m. 60 minutes	Transform the Norm: The Power of the Positive Speaker: Jeff Linkenbach (Montana Institute)		
12:15 – 1:15 p.m. <i>60 minutes</i>	Lunch		
1:15-2:00 p.m.	Workshop 1 – Traffic Safety	Workshop 2 – Vulnerable Road Users	Workshop 3 – Impaired (Cannabis)
	Speakers: Torine Creppy (Safe Kids Worldwide) David Ocamb (Ocamb Group) Josh Dunning (AARP)	Speakers: Peter Norton (University of Virginia)	Speakers: Matthew Swinburne (University of Maryland School of Law)
	Workshop 4 – Mental Health & Alcohol (Two Sessions)	Workshop 5 — Pedestrian Safety	Workshop 6 – Al in Traffic Safety
2:15 – 3:00 p.m. 45 minutes	Speakers: Julie Seitz (Impaired Driving Solutions) Sarah Nelson (Harvard Medical School) Kate Huffman (American Bar Association)	Speakers: Joseph Hamd (Washington Area Bicyclist Association) Elle Provolo (University of Maryland Student)	Speakers: Kimon Johnson, Michael Basso (MDOT SHA) Presley Connor (DC Highway Safety Office)
	Mental Health & Alcohol Continued	Workshop 7 – Engineering	Workshop 8 – Stop the Bleed
3:15 – 4:00 p.m. 45 minutes	Speakers: Julie Seitz (Impaired Driving Solutions) Sarah Nelson (Harvard Medical School) Kate Huffman (American Bar Association)	Speakers: Jay Zheng (MDOT SHA) Peter Campanides (MDOT SHA) Shane Sarver (MDOT SHA)	Speakers: Rachel Cockerham (University of Maryland Medical Center)